Επιλογή Σελίδας

Βουνά της Κύπρου

Πηγαίνετε μια εκδρομή στα βουνά για να ανακαλύψετε πόσο διαφορετική είναι η θέα του νησιού από εκεί. Οι κορυφές του Τροόδους, που υψώνονται μέχρι και 2.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, προσφέρουν εξαιρετική πανοραμική θέα σε όλες τις άκρες του νησιού, είναι το ιδανικό μέρος για λίγες στιγμές δροσιάς μετά τη ζέστη των παραλίων και είναι πολύ δημοφιλείς σε όσους θέλουν να απολαύσουν τον βουνίσιο αέρα και να απολαύσουν τη φύση σε όλο το μεγαλείο της.

ΌΜΟΔΟΣ

Το Όμοδος βρίσκεται 42 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Λεμεσού στη γεωγραφική περιφέρεια των Κρασοχωριών. Είναι κτισμένο κοντά στη δυτική όχθη του ποταμού Χα ποτάμι, σε μέσο υψόμετρο 810 μέτρων. Το χωριό περιβάλλεται από ψηλές βουνοκορφές, οι ψηλότερες από τις οποίες είναι ο Αφάμης (1153 μ.) και ο Κρεμμός της Λαόνας (1092 μ.).

ΤΡΟΟΔΟΣ

Το ορεινό σύμπλεγμα του Τροόδους είναι η ψηλότερη οροσειρά της Κύπρου με κορυφές που φτάνουν σε υψόμετρο τα 1951 μέτρα. Τρόοδος ονομάζεται και η περιοχή κοντά στην κορυφή της Χιονίστρας. Εκεί συναντούνται οι τρεις δρόμοι που συνδέουν το βουνό με τη Λευκωσία, τη Λεμεσό και τον Πρόδρομο, απ’ όπου και προέρχεται η ονομασία (τρεις οδοί – Τρόοδος).

ΛΕΥΚΑΡΑ

Το ορεινό χωριό Λεύκαρα βρίσκεται στην περιοχή της Λάρνακας και είναι χωρισμένο στα Πάνω Λεύκαρα και στα Κάτω Λεύκαρα. Είναι παγκοσμίως γνωστό για τα παραδοσιακά κεντητά δαντελένια χειροτεχνήματα και τα ασημένια συρματουργήματα. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες της νοτιοανατολικής πλευράς της οροσειράς του Τροόδους , 650 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σε απόσταση 43 χλμ από τη Λάρνακα. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στο χωριό ακολουθώντας τις διαδρομές Α5, Α1 και E105.

Καθώς το νησί βρίσκεται στο μεταναστευτικό μονοπάτι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, η Κύπρος είναι αποτελεί ένα όνειρο για τους παρατηρητές πουλιών, με τα κοπάδια των φλαμίνγκο να συχνάζουν στις Αλυκές, και πολλά άλλα σημαντικά είδη που διέρχονται ή αναπαράγονται στο νησί. Και βαθιά μέσα στα δάση, το εθνικό ζώο – το αγρινό – περιπλανιέται ελεύθερα, θα πάρετε μία γεύση από αυτό το ντροπαλό, άγριο είδος ​​προβάτου, μια πραγματική απόλαυση για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

ΑΓΡΟΣ

O Αγρός βρίσκεται 35 χιλιόμετρα βόρεια της Λεμεσού, σε υψόμετρο περίπου 1100 μέτρων απ’ την επιφάνεια της θάλασσας. Θεωρείται από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά χωριά της Κύπρου και είναι το Κεφαλοχώρι της περιοχής Πιτσιλιάς, αφού βρίσκεται στο κέντρο της. Eίναι γνωστός για τη βιομηχανία ροδοστάγματος του, αλλά και για τα τοπικά του προϊόντα.

ΚΑΚΟΠΕΤΡΙΑ

Το χωριό Κακοπετριά βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους, στην Κοιλάδα της Σολέας και διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λευκωσίας. Το όμορφο αυτό χωριό αποτελεί ένα δημοφιλές καλοκαιρινό θέρετρο λόγω του γοητευτικού του χαρακτήρα και του μαγευτικού σκηνικού με τα δάση από πεύκα που απλώνονται μέχρι και την Κοιλάδα του Καρκώτη. Γι’ αυτό ακριβώς είναι το ιδανικό μέρος για αγροτουρισμό!

Ευλογημένη με την ομορφιά της καλύτερης παλέτα της φύσης, το τοπίο της Κύπρου απλώνεται σε λαμπερές ακτές, απόκρημνα βουνά, αρωματικά δάση και τραχιά ακρωτήρια.

Γραφικά χωριά, κάποια με πλακόστρωτους δρόμους και διατηρημένη τη λαϊκή αρχιτεκτονική τους, φωλιάζουν μέσα στις πλαγιές του βουνού ανάμεσα στα πεύκα ή μέσα στα αμπέλια και τα περιβόλια. Οι συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες που δημιουργούνται από το μεγάλο υψόμετρο και το περίεργο γεωλογικό υπόστρωμα μάλλον συνέτειναν στη δημιουργία της χλωρίδας που βρίσκεται μόνο στο Τρόοδος με περίπου 800 διαφορετικά είδη φυτών, 72 ενδημικά, 12 από τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο.