Επιλογή Σελίδας

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Κύπρος, επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η μεγαλύτερη χώρα-νησί της Ευρώπης και το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά έχει άρρηκτους δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο χρώμα και ταυτότητα λόγω της εγγύτητάς της με την Ανατολή. Είναι σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.

Η Κύπρος, κοιτίδα πολιτισμού, υπήρξε για αιώνες το σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, και αποτελεί σημείο συνάντησης των μεγάλων πολιτισμών. Η ιστορία της είναι μια από τις αρχαιότερες στον κόσμο και τα πρώτα ευρήματα πολιτισμού στο νησί χρονολογούνται από την ένατη χιλιετία π. Χ. Σημαντικός σταθμός για την ιστορία της Κύπρου είναι η Ανεξαρτησία της το 1960 με την οποία πλέον κατοχυρώθηκε η κρατική της υπόσταση. Μετά από την εισβολή των Τούρκων το 1974, ένα μέρος της Κύπρου βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Το 1983, η Τουρκία, κατά παράβαση καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ανακηρύσσει τη λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” η οποία μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Αναμφίβολα η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 έδωσε νέα δυναμική στην παρουσία της στον παγκόσμιο χάρτη πολιτικών εξελίξεων.

Τα ειδυλλιακά της τοπία, παραλίες, φυσικά πάρκα, βουνά και δάση με μοναδική και σπάνια χλωρίδα, παραδοσιακά χωριά, τοπία ερημικά και αφυδατωμένα σε λίγη μόνο απόσταση από πυκνά δάση και σύγχρονες πόλεις, συνιστούν ένα φυσικό στούντιο με ποικιλία σκηνικών, ένα μοναδικό προορισμό για την κινηματογράφηση ταινιών, διαφημίσεων και πάσας μορφής οπτικοακουστικού έργου που απαιτεί ομορφιά και γεωμορφική ποικιλία. Η Δύση κι η Ανατολή συναντιούνται στο νησί και εναρμονίζονται στο κυπριακό τοπίο αφήνοντας το στίγμα τους μέσα στους αιώνες. Η ιστορική αξία των κυπριακών μνημείων σε συνδυασμό με τη φυσική της ομορφιά και τον μακραίωνο πολιτισμό δημιουργούν αδιαμφισβήτητα ένα ξεχωριστό προορισμό.

Παρά το γεγονός ότι στην μακραίωνη ιστορία της αντιμετώπισε πολυάριθμους κατακτητές, η Κύπρος ανέπτυξε και διατήρησε για χιλιάδες χρόνια το δικό της πολιτισμό, αφομοιώνοντας παράλληλα πολιτισμικά στοιχεία αλληλοδιαδεχόμενων πολιτισμών, σε μια γη διάσπαρτη από μνημεία μοναδικής σημασίας για τον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως νεολιθικοί οικισμοί, θαυμάσια δείγματα αρχαίας ελληνικής τέχνης και πολιτισμού, ελληνορωμαϊκά θέατρα, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια με σπάνιες αγιογραφίες και κινητές εικόνες, λατινικές εκκλησίες και πύργοι σταυροφόρων, οθωμανικά τζαμιά και προϊστορικοί οικισμοί.

Η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς, επειδή σύμφωνα με το θρύλο είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε αναδυόμενη από τους αφρούς της θάλασσας.

Ένα ελκυστικό πακέτο οικονομικών κινήτρων και άλλων μέτρων τόσο για τις κυπριακές όσο και για τις ξένες παραγωγές έχει ήδη τροχοδρομηθεί και αναμένεται στο σύντομο μέλλον να εγκριθεί. Η εφαρμογή κινήτρων θα προωθήσει περαιτέρω τις κινηματογραφικές παραγωγές στο νησί και η κινηματογραφική βιομηχανία αναμένεται να αποτελέσει έναν ακόμη σημαντικό τομέα ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι οικονομικές δραστηριότητες του νησιού στηρίζονται κυρίως στην εμπορική ναυτιλία, τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και την τουριστική βιομηχανία. Η Κύπρος μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και δημιουργεί νέες προοπτικές.

Όσον αφορά την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας, η Κύπρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους κινηματογραφιστές. Το εξαιρετικό κλίμα και η υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών δημιουργούν άριστες συνθήκες παραγωγής ταινιών στο νησί το οποίο αποτελεί ένα ανοικτό φυσικό σκηνικό «THE ALL IN ONE FILMING DESTINATION» με:

1. Τη μοναδική της γεωγραφική θέση κοντά στην Ευρώπη την Μέση Ανατολή και Αφρική.
2. Το εξαιρετικό της κλίμα, το οποίο συνδυάζει ηλιοφάνεια και χαμηλή βροχόπτωση.
3. Μια ποικιλία τοπίων, φυσικής ομορφιάς από θάλασσα και βουνό, παραδοσιακά χωριά και σύγχρονες πόλεις, όλα σε εγγύτητα μεταξύ τους.
4. Χαμηλή εγκληματικότητα και συνθήκες ασφάλειας.
5. Υψηλό μορφωτικό επίπεδο του εργατικού και άλλου προσωπικού.
6. Επαγγελματίες στο χώρο των οπτικοακουστικών.
7. Εξαιρετικά φιλόξενο κόσμο που εξασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης.
8. Eξαιρετική υποδομή κυρίως των τηλεπικοινωνιών και άλλων υπηρεσιών.
9. Διαδεδομένη χρήση της αγγλικής αλλά και άλλων ευρωπαϊκών γλωσσών.