Επιλογή Σελίδας

Θρησκευτικά Μνημεία

Η Κύπρος έχει ένα μεγάλο αριθμό Βυζαντινών Μνημείων με αποτέλεσμα δέκα από αυτά να έχουν πολύ μεγάλη ιστορική και καλλιτεχνική αξία τόσο μεγάλη ώστε η UNESCO να κρίνει ότι μπορεί να τα συμπεριλάβει στη λίστα της με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και τα δέκα είναι εκκλησίες που βρίσκονται στο Τρόοδος και χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι και το 17ο αιώνα.


Εκκλησία Αγίου Νικολάου της Στέγης – Κακοπετριά, Τρόοδος

Βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας της Σολέας. Είναι κτισμένη στη δυτική όχθη του ποταμού Κλάριου/Καρκώτη, σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του χωριού Κακοπετριά. Ο Άγιος Νικόλαος της Στέγης αποτελεί μοναδικό, σωζόμενο στην Κύπρο, παράδειγμα καθολικού βυζαντινής Μονής η ίδρυση της οποίας τοποθετείται, κατά πάσα πιθανότητα, στο πρώτο μισό του 11ου αιώνα.

Μοναστήρι Κύκκου – Τρόοδος

Το πιο γνωστό και πλούσιο μοναστήρι της Κύπρου, η Ιερά Μονή Κύκκου, ιδρύθηκε το 1100 και είναι αφιερωμένο στην Παρθένο Μαρία. Διαθέτει μία από τις τρεις σωζόμενες εικόνες που αποδίδονται στον Άγιο Λουκά. Είναι σκεπασμένη με ασημένιο κάλυμμα, μέσα σε ένα εικονοστάσι από ταρταρούγα και φίλντισι, και στέκεται μπροστά από το εικονοστάσι. Το μουσείο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Μονής και στεγάζει μια ανεκτίμητη συλλογή εικόνων, καθαγιασμένα αγγεία, χειρόγραφα και κυπριακές αρχαιότητες. Ο πρώτος Πρόεδρος της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ υπηρέτησε ως δόκιμος μοναχός εδώ. Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη στο Θρονί, μια γραφική τοποθεσία 3 km δυτικά του μοναστηριού. Τα ετήσια θρησκευτικά πανηγύρια πραγματοποιούνται στον Κύκκο στις 15 Αυγούστου και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Βυζαντινή Εκκλησία Παναγίας του Άρακα - Λαγουδερά, ΛευκωσίαΑπό την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι ιεροί χώροι αποτελούν τόπους προορισμού για πολλούς ταξιδιώτες. Σ’ αυτούς τους χώρους, όπως οι ναοί και τα μοναστήρια, οι πιστοί προσέρχονται για να επικοινωνήσουν με το θείο.

Ιερά Μονή Σταυροβουνίου

Το ιστορικο μοναστηρι του Σταυροβουνιου ιδρυθηκε απο την Αγ. Ελενη και εκει φυλάσσεται κομματι από τον Τιμιο Σταυρο. Το μοναστηρι είναι αβατο για γυναικες.