Επιλογή Σελίδας

ΚΛΙΜΑ

Η Κύπρος έχει μεσογειακό κλίμα. To καλοκαίρι είναι ζεστό και ξηρό με διάρκεια σχεδόν 6 μηνών. Αρχίζει στα μέσα Μαΐου και διαρκεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. Η Κύπρος είναι ένα νησί που προσφέρει σχεδόν 360 μέρες το χρόνο ηλιοφάνεια. Οι ιδανικές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα μοναδικά τοπία την καθιστούν ένα ανοικτό φυσικό κινηματογραφικό στούντιο.

Ο χειμώνας είναι ήπιος και διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες (Δεκέμβριο με Μάρτιο). Ταυτόχρονα παρατηρείται χιονόπτωση στην οροσειρά του Τροόδους και το στρωμένο χιόνι διατηρείται για αρκετές βδομάδες. Η μεγάλη βροχόπτωση που δέχεται κατά τους χειμερινούς μήνες, βοηθά στην ανάπτυξη των δασών. Ένα μεγάλο μέρος της καλύπτεται από δάση. Υπάρχουν πλούσιες ποικιλίες δέντρων, θάμνων και αγριολούλουδων. Σε υψόμετρο πάνω από 1500 μέτρα ευδοκιμεί ο μαύρος πεύκος, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο φυτρώνει η τραχεία πεύκη ή αγριόπευκος.

Στην πανίδα της Κύπρου περιλαμβάνονται 365 είδη πουλιών, από τα οποία τα 115 αναπαράγονται στη νήσο. Δύο είδη και πέντε υποείδη έχουν χαρακτηριστεί ως ενδημικά. Το πλέον όμως ενδιαφέρον της κυπριακής πανίδας είναι το κυπριακό αγρινό, που ανήκει στην οικογένεια των προβάτων και είναι το μοναδικό είδος στον κόσμο.

Από μορφολογικής άποψης η Κύπρος υποδιαιρείται στις ακόλουθες μορφολογικές περιφέρειες: α) Στο ορεινό σύμπλεγμα Τρόοδος που δεσπόζει στο κέντρο-νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (1.953 μ.) β) Στη βόρεια οροσειρά του Πενταδάκτυλου, με ψηλότερη κορυφή τον Κυπαρισσόβουνο (1.024 μ.) γ) Στην κεντρική πεδιάδα της Μεσαορίας, που εκτείνεται μεταξύ των δύο προηγουμένων και την οποία διασχίζουν δυο ποταμοί-χείμαρροι, ο Πεδιαίος και ο Γιαλιάς. δ) Στη λοφώδη περιοχή γύρω από το σύμπλεγμα του Τροόδους και ε) Στις παράκτιες πεδιάδες και ακτές. Το νησί αναδύθηκε μετά από σύγκρουση της Ευρασιατικής και Αφρικανικής πλάκας. Έπειτα, στην πορεία των χρόνων διαμόρφωσε το σημερινό γνωστό του σχήμα.