Επιλογή Σελίδας

Παραλίες της Κύπρου

Η Κύπρος, που αγκαλιάζεται από τα σμαραγδένια νερά της Μεσογείου, περιβάλλεται από ακτές και έτσι όποιο μέρος του ηλιόλουστου νησιού κι αν επισκέπτεστε, υπάρχει πάντα μια παραλία τριγύρω περιμένοντας να την ανακαλύψετε. Οι παραλίες από ακτή σε ακτή διαφέρουν, με μοναδικά χαρακτηριστικά για κάθε περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του χρώματος της άμμου και των νερών· η θαλάσσια ζωή και η φυσική σημασία· οι οργανωμένες εγκαταστάσεις και τα θαλάσσια σπορ που παρέχονται, καθώς και το πόσο δημοφιλής ή απομονωμένη είναι. Η Κύπρος έχει στο σύνολο 53 παραλίες με “Μπλε σημαία”..


Αγία Νάπα

Η Αγία Νάπα βρίσκεται πιο ανατολικά από το Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια. Λόγω των αμμωδών παραλιών της είναι δημοφιλέστατος τουριστικός προορισμός. Το όνομα Αγία Νάπα προέρχεται από ομώνυμο μοναστήρι που κατά την εποχή της Ενετικής κατοχής βρισκόταν στο κέντρο της πόλης.Το όνομα ‘Αγία Νάπα’ σημαίνει ‘Άγια του δάσος’. Η περιοχή πήρε την ονομασία της από την ‘Εικόνα της Παναγίας της Νάπης’, δηλαδή της Αγίας του Δάσους, και για συντομία ονομάστηκε ‘Αγία Νάπα’.

Πέτρα του Ρωμιού - Πάφος

Η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της ομορφιάς. Η περιοχή “Πέτρα του Ρωμιού” είναι μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα. Η ονομασία “Πέτρα του Ρωμιού” (“η πέτρα του Έλληνα”) σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, θρυλικό βυζαντινό ήρωα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο με την απίστευτη δύναμή του (7ος-10ος αιώνας). Λέγεται ότι με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον “Πενταδάκτυλο”, τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών που προσπαθούσαν να δέσουν. Η περιοχή οφείλει στο βράχο αυτόν το όνομά της, ο οποίος υπάρχει ακόμα. Το σημείο αποτελεί μία στάση της πολιτιστικής διαδρομής “Αφροδίτη”.Πάφος

Στην περιοχή της Πάφου υπάρχουν 11 παραλίες με Γαλάζια Σημαία, τρεις από τις οποίες βρίσκονται στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς. Επτά από τις παραλίες διαθέτουν υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες. -Υπάρχουν συνολικά 27 παραλίες στην επαρχία, από τις οποίες σχεδόν οι μισές έχουν πολύ χαμηλή ή και καθόλου οικιστική ανάπτυξη.


Ένας κοινός παράγοντας που συνδέει όλες τις ακτές και παραλίες είναι η σφραγίδα ποιότητας. Το νησί παίρνει βραβεία με συνέπεια, βραβεία και κορυφαίες κατατάξεις για την ποιότητα των νερών και την ασφάλεια, τις οικολογικές πρωτοβουλίες και τη γενικήκαθαριότητα των παραλιών του. Η Κύπρος είναι περήφανη για τις 57 παραλίες της με Γαλάζια Σημαία- ένας οικολογικός χαρακτηρισμός που απονέμεται σε παραλίες και μαρίνες ανά την υφήλιο, που πληρούν τις προδιαγραφές της-και επίσης στέφθηκε “Καθαρότερα Νερά για Κολύμπι στην Ευρώπη” με την ίδια βαθμολογία 100% κάθε χρόνο.