Επιλογή Σελίδας

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Αnimation «Όψεις του Κόσμου» ξεκίνησε το 2002 στην αυλή του Κύπριου Χαράκτη Χαμπή στο χωριό Πλατανίσκια, αρχικά ως το πρώτο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Κύπρου. Αργότερα εξελίχθηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένου Σχεδίου Υπαίθρου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του αποκλειστικά στην ταινία κινουμένου σχεδίου. Πρόσφατα το φεστιβάλ απέκτησε διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Η μοναδικότητα του Φεστιβάλ να εδρεύει σε γραφικούς χώρους στην ύπαιθρο της Κύπρου, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα που το φεστιβάλ στεγάζεται στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη των Λουζινιάν στην Παλαίπαφο, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Το φανατικό του κοινό αποτελείται από παιδιά, νέους και φίλους του φεστιβάλ κάθε ηλικίας απ΄όλο το κοινωνικό φάσμα, ανάμεσά τους και πολλοί καλλιτέχνες και ξένοι που κατοικούν στην Κύπρο. Άλλο πλεονέκτημα του Φεστιβάλ είναι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου” συνεργάζεται με αρκετά σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου όπως το Animafest Zagreb, Holland Animation Film Festival, ANIMATEKA, Interfilm Berlin Short Film Festival, PRIMANIMA, Hungary, Ottawa Animation Festival, Stuttgart Animation Festival κ.α.
Η αποστολή του είναι να προβάλλει ταινίες κινουμένων σχεδίων από την Κύπρο και το εξωτερικό, που διακρίνονται για την αισθητική, την αρτιότητα στην τεχνοτροπία και μια ανθρωποκεντρική θεματολογία. Αποτελεί ταυτόχρονα τη βάση για τη δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων στην Κύπρο, ενώ πακέτο ταινιών που προβάλλονται στο φεστιβάλ περιοδεύει σε διάφορους προορισμούς της Κύπρου. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από διαλέξεις και εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες, ορισμένες με τη στήριξη του προγράμματος media. Από το 2013 περιλαμβάνεται Κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο επικεντρώνεται σε Κύπριους δημιουργούς. Το φεστιβάλ ως κύρια πλατφόρμα προβολής ταινιών κινουμένου σχεδίου έχει την επίσημη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου ενώ ταυτόχρονα διοργανώνεται κάτω από την αιγίδα της ASIFA Κύπρου. Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών View of The World Festival και Hambis Print Making Museum και διεξάγεται συνήθως τον Αύγουστο κάθε έτους.

Απότοκο της έντονης δραστηριότητας του φεστιβάλ, το 2013 ιδρύθηκε το εθνικό κέντρο ASIFA Κύπρου. Η Ίδρυση του Κυπριακού Κέντρου ASIFA πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού ψηφίσματος στο Διεθνή Οργανισμό ASIFA (Association Intérnationale du Film d’Animation), ο οποίος συνδέεται με την UNESCO.
Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.