Επιλογή Σελίδας

Δημιουργική Ευρώπη

Με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» (2014-2020) η Ε.Ε. επενδύει στον οπτικοακουστικό και στον πολιτιστικό τομέα. Τα υποπρογράμματα της «Δημιουργικής Ευρώπης», Πολιτισμός και MEDIA, προβάλλουν το μέγεθος και την ποικιλομορφία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και βοηθούν στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.

Το πρόγραμμα αυτό διασφαλίζει και προωθεί την ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία και ενισχύει τον πολιτιστικό πλούτο της Ευρώπης. Επίσης συμβάλλει στην προσαρμογή του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα στην ψηφιακή εποχή και στον Πολιτισμικό Διάλογο. Δημιουργεί νέες διεθνείς ευκαιρίες, αγορές και ακροατήρια. Κινηματογραφικές ταινίες από ολόκληρη την Ευρώπη προβάλλονται σε εκατοντάδες κινηματογραφικές αίθουσες και φεστιβάλ ανά την Ευρώπη και οι λάτρεις του κινηματογράφου έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν.

Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» από το 2016 θα περιλαμβάνει ένα μηχανισμό εγγύησης ο οποίος θα διευκολύνει τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς φορείς να αποκτούν ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Στην Κύπρο, το πρόγραμμα “Creative Europe” βρίσκεται υπό τη διαχείριση της «Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με το πρόγραμμα “Creative Europe” και ειδικότερα με το Media-Subprogram, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ακόλουθες ιστοσελίδες:
http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe
http://eacea.ec.europa.eu/creative-europe/actions/media/
www.ced-cyprus.org

Το «Creative Europe» υποστηρίζει:
– Έργα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών δημιουργικών οργανώσεων εντός της Ε.Ε. και πέραν αυτής, – Δίκτυα που βοηθούν τους πολιτιστικούς δημιουργικούς τομείς να ενεργοποιηθούν σε διεθνικό επίπεδο και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, – Πλατφόρμες πολιτιστικών φορέων που προωθούν ανερχόμενους καλλιτέχνες και ενθαρρύνουν ένα πραγματικά ευρωπαϊκό προγραμματισμό πολιτιστικών και καλλιτεχνικών έργων, – Τη δημιουργία δεξιοτήτων και την επαγγελματική κατάρτιση για επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, – Την ανάπτυξη έργων μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων, δημιουργικών ντοκιμαντέρ και βιντεοπαιγνιδιών για τις ευρωπαϊκές αγορές του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και για άλλες πλατφόρμες, – Τη διανομή και τις πωλήσεις οπτικοακουστικών έργων εντός και εκτός Ευρώπης – Φεστιβάλ Κινηματογράφου που προωθούν τις ευρωπαϊκές ταινίες – Κονδύλια για τη διεθνή συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, – Την ανάπτυξη ακροατηρίου για την καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας και για την αύξηση του ενδιαφέροντος για τις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές ταινίες μέσα από ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων.