Κλίμα της Κύπρου

Γενικά

Το κλίμα και τα μικροκλίματα της Κύπρου είναι...

…καθορίζεται από τρεις παραμέτρους – το γεωγραφικό πλάτος της στα 35N, τη γεωγραφική θέση προς τη ΒΑ γωνία της Ανατολικής Μεσογείου και τη διαμόρφωση του εδάφους – δηλαδή δύο ορεινές αλυσίδες που τρέχουν από δυτικά προς ανατολικά, ο ορεινός όγκος του Τροόδους στα νοτιοδυτικά και η επιμήκης οροσειρά της Κερύνειας στα βορειοανατολικά, με στενές παράκτιες πεδιάδες και μια μάλλον ευρεία κεντρική πεδιάδα (περίπου 40km).

Στο γεωγραφικό πλάτος 35N η Κύπρος έχει φως ημέρας που κυμαίνεται μεταξύ 9,8 ωρών κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο (21 ή 22 Δεκεμβρίου) και μιας υψηλής τιμής 14,5 ωρών κατά το θερινό ηλιοστάσιο (20 ή 21 Ιουνίου). Αντίστοιχα, η γωνία ανύψωσης του ηλίου σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος κυμαίνεται από τη χαμηλή τιμή των 32 μοιρών πάνω από τον ορίζοντα έως την υψηλή τιμή των 78 μοιρών, ενώ η μέση τιμή της είναι 55 μοίρες κατά την εαρινή (21 ή 22 Μαρτίου) και τη φθινοπωρινή (22 ή 23 Σεπτεμβρίου) ισημερία. Κατά συνέπεια, η ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας που δέχεται η επιφάνεια, η οποία είναι συνάρτηση των ανωτέρω αστρονομικών παραμέτρων, παρουσιάζει επίσης σημαντική διακύμανση κατά τη διάρκεια του έτους.

Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, που βρίσκεται στη ΒΑ γωνία της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου. Η θέση αυτή σημαίνει ότι το νησί βρίσκεται πιο κοντά στις εκτεταμένες χερσαίες μάζες της Μικράς Ασίας στα βόρεια (πλησιέστερη απόσταση 45 χλμ.) και της ακτής Λεβάντε της Δυτικής Ασίας στα ανατολικά-νοτιοανατολικά (πλησιέστερο σημείο 60 χλμ.). Αντίθετα, χωρίζεται από μια ευρύτερη υδάτινη έκταση στα νότια από την αιγυπτιακή ακτή σε απόσταση περίπου 200 χλμ. Επίσης, στα δυτικά υπάρχει μια συνεχής υδάτινη μάζα μέχρι τα νησιά της Ρόδου και της Κρήτης (πάνω από 300χλμ.). Η γεωγραφική θέση επηρεάζει έτσι το κλίμα του νησιού ενισχύοντας τις ηπειρωτικές επιρροές στα ανατολικά και βόρεια του νησιού και τις θαλάσσιες επιρροές στα δυτικά και νότια.

Η τρίτη παράμετρος που επηρεάζει το κλίμα της Κύπρου και, επιπλέον, τα μικροκλίματά της είναι η πολύπλοκη διαμόρφωση του εδάφους της με τα ακόλουθα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

  • Ο ορεινός όγκος του Τροόδους, που καταλαμβάνει το ΝΔ τμήμα του νησιού, με υψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο στα 1951μ
  • η επιμήκης και στενή οροσειρά της Κερύνειας, κατά μήκος της βόρειας ακτής από το Aκρωτήριο Κορμακίτη έως το Aκρωτήριο Απoστόλου Ανδρέα, με υψηλότερη κορυφή τον Κυπαρισσόβουνο στα 1150μ.
  • στενές παράκτιες πεδιάδες βόρεια και νότια του ορεινού όγκου του Τροόδους και βόρεια της οροσειράς της Κερύνειας
  • η ευρεία κεντρική πεδιάδα Μεσαορίας, περίπου 40km, που βρίσκεται μεταξύ του ορεινού όγκου του Τροόδους στα νότια και νοτιοδυτικά, και της οροσειράς της Κερύνειας στα βόρεια, βορειοανατολικά- και
  • την επιμήκη (100km) και στενή (5-15km) χερσόνησο της Καρπασίας, που προεξέχει βορειοανατολικά από το κύριο σώμα του νησιού.

Όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά επηρεάζουν σε διαφορετικό βαθμό το γενικό κλίμα του νησιού και ταυτόχρονα το πλήθος των μικροκλιμάτων από τα οποία αποτελείται.

Οι κύριες επιδράσεις της παραμέτρου της διαμόρφωσης του εδάφους μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Ο ορεινός όγκος Τροόδους, λόγω του μεγαλύτερου μέσου υψομέτρου του, απολαμβάνει χαμηλότερες θερμοκρασίες (έως και 11 βαθμούς C χαμηλότερες από ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας) και υψηλότερες βροχοπτώσεις (έως 1100 χιλιοστά – έως και τρεις φορές περισσότερες από ό,τι στην κεντρική πεδιάδα) στην υψηλότερη κορυφή του.

Αντίστοιχα, οι ποσότητες ηλιοφάνειας είναι χαμηλότερες (κατά 10-15%) και η συννεφιά υψηλότερη από ό,τι στις ακτές και την κεντρική πεδιάδα. Οι παγετοί είναι πιο συχνοί και η ορατότητα χαμηλότερη από ό,τι στις πεδινές περιοχές.

  • Παρόμοιες ορογραφικές επιδράσεις είναι εμφανείς, σε πολύ μικρότερο βαθμό, κατά μήκος της οροσειράς της Κερύνειας, λόγω της πολύ μικρότερης χωρικής της έκτασης και του χαμηλότερου μέσου υψομέτρου
  • Οι παράκτιες πεδιάδες παρουσιάζουν μεγαλύτερη θαλάσσια επίδραση από το υπόλοιπο νησί, με υψηλότερη χειμερινή-χαμηλότερη θερινή θερμοκρασία, χαμηλότερο ημερήσιο-μηνιαίο ετήσιο εύρος θερμοκρασίας, υψηλότερη μέση υγρασία, λιγότερες ημέρες με παγετό, υψηλότερη μέση ταχύτητα ανέμου και γενικά υψηλότερη βροχόπτωση σε σύγκριση με την κεντρική πεδιάδα Μεσαορίας,
  • Η κεντρική πεδιάδα Μεσαορίας, αντίθετα, παρουσιάζει πιο έντονες ηπειρωτικές επιδράσεις, με χαμηλότερες χειμερινές-υψηλότερες θερινές θερμοκρασίες, υψηλότερο ημερήσιο-μηνιαίο- ετήσιο εύρος θερμοκρασίας, χαμηλότερη μέση υγρασία, περισσότερες ημέρες με παγετό, χαμηλότερες μέσες ταχύτητες ανέμου και γενικά χαμηλότερες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με τις παράκτιες πεδιάδες- και
  • Η χερσόνησος της Καρπασίας, λόγω της φύσης της, στενό πλάτος-χαμηλό υψόμετρο, επηρεάζεται σε μεγαλύτερο βαθμό από θαλάσσιες επιδράσεις που έχουν τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων παράκτιων πεδιάδων.
ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
ΛΕΜΕΣΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
ΠΑΦΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗ

Κλιματική ταξινόμηση

Η Κύπρος απολαμβάνει υποτροπικό μεσογειακό κλίμα –Csa– σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση Koeppen.Οι χειμώνες είναι ήπιοι στις πεδινές περιοχές και δροσεροί στα βουνά και υγροί παντού, ενώ τα καλοκαίρια είναι θερμά έως καυτά και ξηρά παντού.

Συνοπτική κατάσταση - Ατμοσφαιρική πίεση

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο) η Κύπρος τέμνεται από τον ηπειρωτικό αντικυκλώνα της Σιβηρίας (έντονο κρύο, ξηρό) πάνω από την Κεντρική Ασία και από μια ζώνη υψηλών πιέσεων που εκτείνεται κατά μήκος της Σαχάρας (ήπιο-ξηρό) πάνω από τη Βόρεια Αφρική. Ανάμεσα στα δύο υψηλά μεσολαβεί ένας σχετικά στενός διάδρομος χαμηλότερης πίεσης, κατά μήκος του οποίου μια σειρά από υφέσεις διασχίζουν τη Μεσόγειο από τα δυτικά προς τα ανατολικά, φέρνοντας περιόδους υγρού, θυελλώδους καιρού στο νησί. Επίσης, ορισμένες υφέσεις αναπτύσσονται επιτόπου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που ονομάζονται κατάλληλα “Κυπριακά Χαμηλά”.

Τυπικά, κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, η μέση μηνιαία πίεση βρίσκεται στην υψηλότερη ετήσια τιμή της, φτάνοντας τα 1016mb στο επίπεδο της θάλασσας. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην ημερήσια πίεση με τιμές που κυμαίνονται από 995mb, όταν μια βαθιά ύφεση διασχίζει το νησί, μέχρι κοντά στα 1030mb κατά τη διάρκεια περιόδων ήρεμου αντικυκλωνικού καιρού, όταν κορυφογραμμές υψηλής πίεσης επεκτείνονται στην Κύπρο είτε από το Σιβηρικό Υψηλό στα ΒΑ είτε από το Υψηλό της Σαχάρας στα νότια (λιγότερο συχνά).

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Αύγουστος) η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των εξωτερικών περιθωρίων του μεγάλου ηπειρωτικού θερμικού χαμηλού πάνω από το Κεντρικό Πακιστάν στα ανατολικά και των εξωτερικών περιθωρίων του υψηλού των Αζορών που εκτείνεται πάνω από τη Δυτική Ευρώπη στα δυτικά και βόρεια. Ο καιρός είναι ως επί το πλείστον καλός και ηλιόλουστος πάνω από την Κύπρο με περιορισμένη πιθανότητα ανάπτυξης καταιγιστικών νεφών πάνω από τα βουνά και σε μικρότερο βαθμό στην κεντρική πεδιάδα.

Τυπικά, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου η μέση μηνιαία πίεση φτάνει στη χαμηλότερη τιμή της κατά τη διάρκεια του έτους στα 1005mb στο επίπεδο της θάλασσας. Οι διακυμάνσεις της πίεσης είναι πιο περιορισμένες από ό,τι κατά τη χειμερινή περίοδο, συνήθως στην περιοχή των 1000mb έως 1015mb.

Κατά τη διάρκεια των μεταβατικών εποχών της άνοιξης και του φθινοπώρου η συνοπτική κατάσταση είναι πολύ πιο μεταβλητή και γενικά οι τάσεις είναι οι ακόλουθες: Κατά τη διάρκεια της άνοιξης η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο πέφτει από τις χειμερινές τιμές, οι χειμερινές υφέσεις που διασχίζουν την περιοχή γίνονται όλο και λιγότερο συχνές, ενώ οι αντικυκλωνικές περίοδοι έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές πίεσης από ό,τι το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, από την άλλη πλευρά, η ατμοσφαιρική πίεση πάνω από την Κύπρο αυξάνεται, με την υποχώρηση του θερμικού χαμηλού στα ανατολικά, ενώ κατά τη διάρκεια αντικυκλωνικών περιόδων η πίεση φτάνει σε πολύ υψηλότερες τιμές. Προς το τέλος της περιόδου, οι χειμερινές υφέσεις γίνονται όλο και πιο συχνές καθώς εδραιώνεται το χειμερινό πρότυπο κατανομής της πίεσης.

Άνεμοι

Το καθεστώς των ανέμων πάνω από το νησί της Κύπρου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την επικρατούσα συνοπτική κατάσταση του κλίματος και από τη διαμόρφωση της ξηράς και της θάλασσας του νησιού.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου οι άνεμοι πάνω από την Κύπρο έχουν μάλλον μεταβλητή κατεύθυνση, ανάλογα με τη θέση του νησιού έναντι μιας σειράς υφέσεων που διασχίζουν το νησί από τα δυτικά προς τα ανατολικά ή αναπτύσσονται τοπικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι συχνότητες κατεύθυνσης των ανέμων μοιράζονται μεταξύ των ήπιων, υγρών νοτιοδυτικών ανέμων πριν από τις υφέσεις και των ψυχρότερων, ξηρότερων βορειοανατολικών ανέμων μετά το πέρασμα των υφέσεων Οι άνεμοι κατά τη διάρκεια κυκλωνικών περιόδων είναι γενικά μέτριας έντασης στην κεντρική πεδιάδα και φρέσκοι έως ισχυροί στις εκτεθειμένες ακτές. Κατά την αντικυκλωνική περίοδο, όταν κορυφογραμμές υψηλής πίεσης καλύπτουν την περιοχή, επικρατεί ηρεμία τη νύχτα με ασθενείς ανέμους κατά τη διάρκεια της ημέρας στην κεντρική πεδιάδα και ασθενείς έως μέτριοι στις ακτές και τις ορεινές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου οι άνεμοι πάνω από την Κύπρο έχουν πιο κανονική δυτική, βορειοδυτική κατεύθυνση και είναι γενικά ασθενείς έως μέτριοι σε ένταση και καθορίζονται από το εποχιακό χαμηλό θερμότητας πάνω από το κεντρικό Πακιστάν στα ανατολικά και τις υψηλότερες πιέσεις στο εξωτερικό ανατολικό περιθώριο του υψηλού των Αζορών που καλύπτει τη Δυτική Ευρώπη στα δυτικά και βόρεια.

Κατά τη διάρκεια των μεταβατικών εποχών της άνοιξης και του φθινοπώρου παρατηρείται σταδιακή μετατόπιση από το χειμερινό στο καλοκαιρινό και από το καλοκαιρινό στο χειμερινό πρότυπο ανέμων αντίστοιχα.

Οι συνοπτικές επιδράσεις στα πρότυπα ανέμου συμπληρώνονται από την παράμετρο της διαμόρφωσης του εδάφους.

Πρώτον, λόγω των διαφορικών επιδράσεων θέρμανσης της ξηράς και της θάλασσας, ιδίως κατά το θερμό εξάμηνο του έτους, αναπτύσσεται το φαινόμενο των θαλάσσιων και χερσαίων ανέμων. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η ξηρά θερμαίνεται πολύ ταχύτερα από ό,τι πάνω από τη θάλασσα προκαλώντας διαφορά πίεσης, δηλαδή χαμηλότερη πίεση πάνω από τη γη, γύρω στο μεσημέρι. Αυτό προκαλεί θαλάσσιες αύρες που πνέουν μέτριες έως φρέσκες κοντά στις ακτές και περιστασιακά εισχωρούν μακριά στην κεντρική πεδιάδα, προκαλώντας μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση από την υπερβολική ζέστη. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας χερσαίας αύρας, ιδίως σε περιόδους κλίσεων πίεσης σκωρίας.

Δεύτερον, κατά μήκος του άξονα των ορεινών κοιλάδων, κατά τη διάρκεια του θερμού τμήματος του έτους, εμφανίζεται το φαινόμενο των αναβατικών (προς τα πάνω) ανέμων κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ο θερμαινόμενος αέρας ανεβαίνει προς τα πάνω στην κοιλάδα και, αντίστοιχα, καταβατικών (προς τα κάτω) ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν ο ψυχρός αέρας κατεβαίνει από τις πλαγιές των βουνών προς τα δάπεδα των κοιλάδων.

Οι θύελλες (8Bf ή περισσότερο) είναι σπάνιες πάνω από την Κύπρο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν ιδιαίτερα στις εκτεθειμένες ακτές και τις ορεινές πλαγιές που συνδέονται με τις απότομες κλίσεις πίεσης των χειμερινών υφέσεων που διασχίζουν την περιοχή το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Ως αποτέλεσμα της σπανιότητας των θυελλωδών ανέμων, οι θάλασσες σπάνια φτάνουν την κατάσταση “ταραγμένες” στα θαλάσσια ύδατα γύρω από την Κύπρο.

Μικρής κλίμακας ανεμοστρόβιλοι είναι συχνοί το καλοκαίρι και εμφανίζονται συνήθως κοντά στο μεσημέρι ως “διάβολοι σκόνης” στη ζεστή, ξηρή κεντρική πεδιάδα, αλλά σπάνια προκαλούν ζημιές.

Πολύ σπάνιοι στρόβιλοι με διάμετρο κοντά στα 100 μέτρα με χαρακτηριστικές νεροποντές στη θάλασσα ή μικρά φαινόμενα που μοιάζουν με ανεμοστρόβιλο πάνω από τη στεριά, μπορεί επίσης να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια περιόδων με καταιγίδες.

Θερμοκρασίες

Η Κύπρος είναι το θερμότερο νησί της Μεσογείου (και χώρα της ΕΕ) με μέση ετήσια θερμοκρασία στο επίπεδο της θάλασσας μεταξύ 19°C και 20°C.. Η Λευκωσία είναι επίσης η θερμότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με μέση ετήσια θερμοκρασία 20°C (η επόμενη θερμότερη πρωτεύουσα της ΕΕ είναι η Αθήνα, με μέση ετήσια θερμοκρασία 18°C).

Το νησί απολαμβάνει έναν ήπιο, υγρό χειμώνα στις ακτές και την κεντρική πεδιάδα και έναν δροσερό, υγρό χειμώνα στα βουνά, ενώ τα καλοκαίρια είναι παντού ζεστά έως θερμά, και ξηρά.

Το ετήσιο θερμοκρασιακό εύρος (δηλαδή η διαφορά μεταξύ της μέσης μηνιαίας θερμοκρασίας του θερμότερου και του ψυχρότερου μήνα, συνήθως του Ιανουαρίου και του Ιουλίου/Αυγούστου αντίστοιχα) είναι αρκετά μεγάλο και κυμαίνεται μεταξύ 18-20°C στην κεντρική πεδιάδα και τα ορεινά και 14-16°C στις ακτές, αντανακλώντας ηπειρωτικές και θαλάσσιες επιρροές.

Τυπικά, ο Ιανουάριος, ο ψυχρότερος μήνας, έχει μέση μηνιαία μέση θερμοκρασία της τάξης των 11-12,5°C στις ακτές και περίπου 10°C στην ενδοχώρα, ενώ στην υψηλότερη κορυφή του Τροόδους, τον Όλυμπο, η θερμοκρασία είναι κοντά στους 0°C. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μέσες μηνιαίες μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 16-18°C στις ακτές, περίπου 15°C στην κεντρική πεδιάδα και 3°C στον Όλυμπο. Τη νύχτα, οι μέσες μηνιαίες ελάχιστες θερμοκρασίες πέφτουν στους 7-9°C στις ακτές, κοντά στους 4-5°C στην κεντρική πεδιάδα και γύρω στους -3°C στον Όλυμπο.

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, η μέση μηνιαία θερμοκρασία στις ακτές κυμαίνεται από 26°C στις ΝΔ ακτές έως 28°C στις ΝΑ και βόρειες ακτές. Στην κεντρική πεδιάδα οι αντίστοιχες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 29°C και 30°C, ενώ στον Όλυμπο οι συνθήκες είναι πολύ πιο δροσερές στους 18°C ή 19°C. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μέσες μηνιαίες μέγιστες θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 30-31°C στις δυτικές ακτές και στους 33-34°C στις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές. Στην κεντρική πεδιάδα η μέση μηνιαία μέγιστη θερμοκρασία πλησιάζει τους 37°C, ενώ στον Όλυμπο φτάνει μόνο τους 25°C. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι μέσες μηνιαίες ελάχιστες θερμοκρασίες πέφτουν στους 21°C στις δυτικές ακτές και στους 22-23°C στις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές. Η μέση μηνιαία ελάχιστη θερμοκρασία είναι περίπου 21°C στην κεντρική πεδιάδα και περίπου 12°C στον Όλυμπο.

Ο παγετός του αέρα, που εμφανίζεται συχνά στα υψηλότερα τμήματα του ορεινού όγκου του Τροόδους, είναι αρκετά σπάνιος στις πεδινές περιοχές, ιδίως κοντά στις ακτές. Ο παγετός εδάφους εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα κατά τους κεντρικούς χειμερινούς μήνες στις πεδινές περιοχές και μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικές ζημιές στις εποχιακές γεωργικές καλλιέργειες, ιδίως στις φυτείες πατάτας και στα εσπεριδοειδή.

Θερμοκρασίες της θάλασσας

Cyprus is Η Κύπρος περιβάλλεται από τα ζεστά νερά της Ανατολικής Μεσογείου ολόχρονα. Η ανοικτή θάλασσα είναι πιο κρύα στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου στους 17°C και θερμαίνεται κοντά στους 28°C προς το τέλος Αυγούστου (παρουσιάζοντας μεγαλύτερη θερμική υστέρηση σε σχέση με την ξηρά). Οι θερμοκρασίες της θάλασσας παραμένουν πάνω από τους 22°C για περισσότερους από έξι μήνες του έτους, από τις αρχές Ιουνίου έως τα μέσα Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού είναι μάλλον ομοιογενείς γύρω από την Κύπρο, αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το βορειοανατολικό τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου εμφανίζει υψηλότερες θερμοκρασίες θάλασσας.

Βροχόπτωση

Η Κύπρος είναι το ξηρότερο  νησί της Μεσογείου, καθώς βρίσκεται κοντά στις παρυφές των εκτεταμένων εκτάσεων της αραβικής και της βορειοαφρικανικής ερήμου στα ανατολικά-νοτιοανατολικά και νότια-νοτιοδυτικά αντίστοιχα.

Η μέση ετήσια συνολική βροχόπτωση για ολόκληρο το νησί είναι 480 χιλιοστά και καθορίζεται από παραμέτρους όπως η έκθεση στους βροχοφόρους νοτιοδυτικούς ανέμους κατά το χειμερινό εξάμηνο του έτους και η ισχύς του ορογραφικού παράγοντα. Έτσι, η συνολική ετήσια βροχόπτωση αυξάνεται από μια μέση τιμή 400mm κατά μήκος της δυτικής ακτής σε σχεδόν 1.100mm στην κορυφή του Ολύμπου (μάζα Τροόδους). Στις υπήνεμες βόρειες πλαγιές της μάζας του Τροόδους τα ποσά βροχόπτωσης μειώνονται και φθάνουν στη χαμηλότερη τιμή στο νησί, περίπου στα 290mm, στη λεκάνη της Μόρφου (Δυτική Μεσαορία), εμφανίζοντας χαρακτηριστικά “βροχοσκιασμένης περιοχής”. Τα ποσά στην κεντρική πεδιάδα παραμένουν γύρω στα 300mm για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και αυξάνονται στα 325-350mm προς την ανατολική, νοτιοανατολική ακτή. Τα ποσά βροχόπτωσης είναι μάλλον υψηλότερα επίσης κατά μήκος της ακτής της Κερύνειας και της χερσονήσου Karpass με ποσά γύρω στα 350mm έως 400mm. Τέλος, κατά μήκος της μακράς και στενής οροσειράς της Κερύνειας το ορογραφικό φαινόμενο είναι πολύ λιγότερο έντονο από ό,τι στον ορεινό όγκο του Τροόδους παράγοντας μια σχετικά μικρή αύξηση των βροχοπτώσεων κοντά στα 550mm κατά μήκος της κορυφογραμμής της σε υψόμετρο 1000m.

Οι βροχοπτώσεις παρουσιάζουν ένα έντονο εποχικό πρότυπο, τυπικό για τα μεσογειακά κλίματα, με το 80-90% των βροχοπτώσεων να σημειώνονται κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου (Νοέμβριος-Απρίλιος). Κατά κανόνα, στις ορεινές και εσωτερικές περιοχές το μεγαλύτερο ποσοστό των βροχοπτώσεων πέφτει κατά το θερμότερο μέρος του έτους, λόγω της ανάπτυξης συγκινησιακών νεφών γύρω από το μεσημέρι στις περιοχές αυτές. Αντίθετα, στις παράκτιες περιοχές, ιδίως στα νότια και νοτιοδυτικά, πολύ σπάνια πέφτει βροχή κατά το θερινό εξάμηνο του έτους.

Οι χιονοπτώσεις εμφανίζονται σπάνια στην κεντρική πεδιάδα και στην οροσειρά της Κερύνειας και πολύ σπάνια στις ακτές, ιδίως στα νοτιοδυτικά. Ωστόσο, πέφτει σχεδόν κάθε χειμώνα στις ορεινές περιοχές πάνω από τα 1.000 μέτρα συνήθως οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Δεκεμβρίου και των αρχών Απριλίου. Η χιονοκάλυψη δεν είναι σε καμία περίπτωση συνεχής κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου ακόμη και στις υψηλότερες πλαγιές του Τροόδους, αλλά μπορεί να βρίσκεται σε μεταβλητό βάθος για αρκετές εβδομάδες στις υψηλότερες βόρειες πλαγιές του Τροόδους. Κατά τη διάρκεια ξηρότερων, θερμότερων ετών, το χιόνι μπορεί να είναι πολύ αποσπασματικό και οι ποσότητες μπορεί να είναι μικρές ακόμη και στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Χαλάζι αναφέρεται κατά μέσο όρο δύο ή τρεις φορές το χρόνο στις πεδινές περιοχές έως επτά έως δέκα φορές το χρόνο στα ορεινά συνήθως μεταξύ των μηνών Νοεμβρίου και Μαΐου. Στις παράκτιες περιοχές το χαλάζι είναι πιο συχνό κατά τους βασικούς χειμερινούς μήνες, Δεκέμβριο έως Μάρτιο, ενώ στην κεντρική πεδιάδα και στα βουνά το φαινόμενο αυτό μπορεί να εμφανιστεί και κατά τις “ώριμες” εποχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. Το ανοιξιάτικο χαλάζι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για εποχιακές καλλιέργειες όπως τα κεράσια και τα σταφύλια.

Οι βροντές στις ακτές είναι συχνότερες σε καταιγίδες που προκαλούνται από χειμερινές υφέσεις οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Από την άλλη πλευρά, οι κεραυνοί είναι πιο συχνοί στην ενδοχώρα και στα βουνά κατά τη διάρκεια ανοιξιάτικων και φθινοπωρινών καταιγίδων που συνδέονται με την ανάπτυξη νεφών συναγωγής γύρω στο μεσημέρι.

Υγρασία - Σχετική υγρασία - Ορατότητα

Η Κύπρος ως νησί περιβάλλεται από τα μάλλον θερμά νερά της Ανατολικής Μεσογείου και εμφανίζει μέτρια επίπεδα υγρασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι παράμετροι που καθορίζουν την υγρασία και κατ’ επέκταση τη Σχετική Υγρασία στην Κύπρο είναι, πρώτον, η απόσταση από την ακτή (με την υγρασία να μειώνεται με την απόσταση από την ακτή) και, το υψόμετρο, με τη σχετική υγρασία να αυξάνεται με το υψόμετρο λόγω της μείωσης της θερμοκρασίας.

Η υγρασία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μέτρια έως μέτρια υψηλή κατά το χειμερινό εξάμηνο του έτους, με τις τιμές της Σχετικής Υγρασίας να είναι οι υψηλότερες κατά μήκος των ακτών και στα βουνά (70-80%) και κάπως χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της ημέρας στην κεντρική πεδιάδα (60%). Η Σχετική Υγρασία είναι μάλλον υψηλή σε όλες τις περιοχές κατά τη διάρκεια της ήσυχης χειμερινής νύχτας μπορεί να εμφανιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Η Σχετική Υγρασία εμφανίζει τις χαμηλότερες τιμές της στην κεντρική πεδιάδα νωρίς το απόγευμα κατά τη διάρκεια του υψηλού καλοκαιριού, όπου οι τιμές είναι συνήθως χαμηλές, κάτω από 30%, και σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν σε πολύ χαμηλές τιμές γύρω στο 15%, ανάλογα με την περιεκτικότητα της αέριας μάζας σε υδρατμούς Η Σχετική Υγρασία ανακάμπτει συνήθως αργότερα τα απογεύματα του καλοκαιριού μετά την έναρξη των πιο υγρών θαλάσσιων ανέμων.

Η σχετική υγρασία, ωστόσο, παραμένει σε μέτρια επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στις ακτές, 50-60% κατά τη διάρκεια της ημέρας και 70-80% κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ομίχλη και χαμηλές νεφώσεις μπορεί να εμφανιστούν κοντά στις ακτές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι ορεινές περιοχές έχουν χαμηλότερη υγρασία από τις παράκτιες περιοχές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι τιμές της σχετικής υγρασίας είναι χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυξάνονται κάπως κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω των αναβατικών ανέμων από τις ακτές.

Η ορατότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι γενικά πολύ καλή έως εξαιρετική παντού, αλλά μερικές ημέρες κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου η ατμόσφαιρα γίνεται μάλλον θολή λόγω των υψηλών επιπέδων λεπτών σωματιδίων σκόνης που φέρνουν στην Κύπρο οι άνεμοι με σκόνη από τις κοντινές ερημικές περιοχές της Αραβίας και της Βόρειας Αφρικής.

Η ομίχλη δεν είναι πολύ συχνή στην ενδοχώρα και συνήθως περιορίζεται στις πρώτες πρωινές ώρες. Μπορεί να παραμείνει, αν και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, στις κοιλάδες το χειμώνα ή στις πλαγιές των βουνών το καλοκαίρι.

Η ομίχλη και τα χαμηλά σύννεφα μπορεί να εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα οποιαδήποτε εποχή του έτους κοντά στις ακτές συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες.