Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚιν)

Μέσω του Προγράμματος για την Ανάπτυξη του Κυπριακού Κινηματογράφου, το Υφυπουργείο Πολιτισμού χρηματοδοτεί διεθνείς συμπαραγωγές, ταινίες υψηλού και χαμηλού προϋπολογισμού, ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές ταινίες, καθώς αναλαμβάνει και την τοπική διανομή κυπριακών ταινιών στις αίθουσες.

Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου έχει υπό την εποπτεία του και προεδρεύει της Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚιν) . Είναι το αρμόδιο Συμβουλευτικό Σώμα το οποίο μελετάει σενάρια και προτάσεις τα οποία υποβάλλονται στο πλαίσιο του Κανονισμού Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων για την Ενίσχυση Κινηματογραφικών Παραγωγών. Έπειτα, οι εισηγήσεις της Επιτροπής επικυρώνονται από τον αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού.

Ιστορικό

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου συστάθηκε στις 9 Μαρτίου 1994 έπειτα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (αρ. 40.698) και έχει τους πιο κάτω όρους εντολής:

Να μελετά σενάρια και προτάσεις και να συμβουλεύει την Κυβέρνηση σε θέματα χρηματοδότησης της παραγωγής ή συμπαραγωγής ταινιών από τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, καθώς και από ξένους παραγωγούς. Να παρακολουθεί, επίσης, τα διάφορα στάδια της παραγωγής των ταινιών αυτών και να συμβουλεύει για την τελική έγκρισή τους.

Να μελετάει σε βάθος το θέμα του Κυπριακούς Κινηματογράφου και να υποβάλει εισηγήσεις για την ετοιμασία νομοθεσίας, η οποία να διέπει τα θέματα του κινηματογράφου στην Κύπρο (παραγωγή, προώθηση και διανομή κλπ.)

Σύνθεση Επιτροπής

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου συγκροτείτε από:

  1. Εκπρόσωπος του Τμήματος Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού – Πρόεδρος
  2. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών
  3. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
  4. Εκπρόσωπος του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου
  5. Εκπρόσωπος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου
  6. Τέσσερα Αριστίδην μέλη τα οποία ορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.
📢 Ανακοίνωση (Έληξε)