Δίκτυο Κινηματογράφου Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Το Δίκτυο Κινηματογράφου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο είναι γνωστό ως SEE CINEMA NETWORK ιδρύθηκε την άνοιξη του 2000 στην Ύδρα . Ενώνει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών μικρού μήκους και την ανάπτυξη Παραγωγικού Φακέλου ταινιών μεγάλου μήκους. Τα μέλη του Δικτύου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι θεσμικοί εκπρόσωποι του κινηματογράφου των χωρών τους.

Το Δίκτυο, μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, υφίσταται χάρη στην υποστήριξη των κρατών μελών του, αλλά κυρίως λόγω της στενής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των συστατικών φορέων και των εκπροσώπων τους. Το Δίκτυο έχει υποστηρίξει ένα μεγάλο αριθμό ταινιών μέσω της χρηματοδότησης που παρέχει για την ανάπτυξη των έργων μεγάλου μήκους και την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Αρκετές από αυτές τις ταινίες κερδίζουν βραβεία και διακρίσεις σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Το SEE διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή κινηματογραφική σκηνή και ταυτόχρονα χρησιμεύει ως ένα λαμπρό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, δύνανται να ξεπεράσουν πολιτικά ή διπλωματικά προβλήματα μεταξύ των λαών και να στηριχθούν οι διαπολιτισμικές σχέσεις.

Ως εκ τούτου, το Δίκτυο στοχεύει στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του κινηματογράφου στα κράτη μέλη του. Για το σκοπό αυτό, υποστηρίζει την ανάπτυξη των διεθνών συμπαραγωγών (ταινιών μυθοπλασίας).

Το SEE CINEMA NETWORK διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις και αναλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στην προώθηση των ταινιών που παράγονται στα κράτη μέλη της. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρουσίαση κινηματογραφικών προγραμμάτων σε διάφορα εθνικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη του, ή/και εβδομάδες προβολών με αφιερώματα στις εθνικές κινηματογραφίες των χωρών μελών του. Το Δίκτυο επιδιώκει ακόμα να αναπτύξει συνεργασίες με άλλα, παρόμοια περιφερειακά Δίκτυα, καθώς και με γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Κύπρος αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Δικτύου SEE. Πρόεδρος του Δικτύου είναι η κα. Έλενα Χριστοδουλίδου Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός και Υπεύθυνη του τομέα κινηματογράφου στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://seecinemagreece.blogspot.com/