Εικόνες Και Όψεις Του Εναλλακτικού Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» είναι μια πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Ένα, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Brave New Culture και τον οργανισμό Point Centre for Contemporary Art Έχει ως προτεραιότητα να αναδείξει, μέσα από τα προγράμματά του, την πειραματική και εναλλακτική κινηματογραφική σκηνή.

Από την πρώτη χρονιά διοργάνωσής του, μέριμνα των διοργανωτών και των συνεργατών του υπήρξε η ανάδειξη της πειραματικής κινηματογραφικής σκηνής, μέσα από ένα πρόγραμμα που χαρακτηρίζεται από την ποικιλομορφία της σύνθεσής του. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στο θεατή να έρχεται σε επαφή με το έργο δημιουργών, καλλιτεχνικών κινημάτων και κινηματογραφικών τάσεων. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η εξερεύνηση των αισθητικών και φορμαλιστικών δυνατοτήτων της οπτικοακουστικής τέχνης, ο πειραματισμός, ο κοινωνικός και υπαρξιακός προβληματισμός και η αμφισβήτηση της ακαδημαϊκής κινηματογραφικής γραφής. Συχνά το φεστιβάλ συνδυάζει την κινηματογραφική γλώσσα με άλλες μορφές της οπτικοακουστικής έκφρασης, όπως είναι το video-art και το κινούμενο σχέδιο.

Στο Φεστιβάλ που διεξάγεται συνήθως κάθε Ιούνιο, προβάλλονται ταινίες σημαντικών εκπροσώπων του πειραματικού και εναλλακτικού κινηματογράφου, του animation και της video-art. Επίσης, το Φεστιβάλ αποβλέπει στη δημιουργία ενός φόρουμ συζητήσεων και διαλέξεων ενώ επιχειρεί να φέρει σε επαφή επαγγελματίες, κριτικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου, εικαστικούς, φιλότεχνους και φίλους του εναλλακτικού σινεμά.

Μέσα από το μικρό αυτό φεστιβάλ παρουσιάστηκαν, σε συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς, όπως η Canyon Cinema και η Film Makers Cooperative, ταινίες από τον Αμερικανικό Αντεργκράουντ Κινηματογράφο, πετυχαίνοντας έτσι να δώσει την ευκαιρία στον Κύπριο θεατή να γνωρίσει μια άλλη, τελείως άγνωστη, πτυχή του αμερικανικού κινηματογράφου. Με το ίδιο ενδιαφέρον το κυπριακό κοινό παρακολούθησε το αφιέρωμα στο Ιταλικό Νεορεαλιστικό Ντοκιμαντέρ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λούτσε, το αφιέρωμα στους πρωτοπόρους του κινηματογράφου με ταινίες από την Ελληνική Ταινιοθήκη, το αφιέρωμα στο κίνημα των Λετριστών και στον Νέο Αλγερινό Κινηματογράφο, το αφιέρωμα στο Βρετανικό Κίνημα Ντοκιμαντέρ Free Cinema, το αφιέρωμα στη μεγάλη φεμινίστρια του κινηματογράφου Μ. Λογκινότο κ.ά.

Επιτυχής ήταν, επίσης, και η συνεργασία του με το Ινστιτούτο Γκαίτε Ελλάδος για τους Γερμανούς μοντερνιστές του κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Δρέσδης. Πιο πρόσφατα προβλήθηκαν τα έργα του μεγάλου Γάλλου καταστασιακού καλλιτέχνη και φιλοσόφου Guy Debord, τα σπουδαία ντοκιμαντέρ του Aρμένιου Artavan Pelechian, o οποίος μας έκανε την τιμή να έρθει στην Κύπρο να τα παρουσιάσει, οι ταινίες του πρωτοπόρου ντοκιμαντερίστα Joris Evens, τις οποίες παρουσίασε στην Κύπρο η διάσημη για τη ζωή και το έργο της σύζυγός του, Μarceline Evens, καθώς και αυτές του Klaus Wyborny και άλλες.