AnimaFest - Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Στην Ύπαιθρο Όψεις του Κόσμου

To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Αnimation «Όψεις του Κόσμου» ξεκίνησε το 2002 στην αυλή του Κύπριου Χαράκτη Χαμπή στο χωριό Πλατανίσκια, αρχικά ως το πρώτο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Κύπρου. Αργότερα εξελίχθηκε σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένου Σχεδίου Υπαίθρου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του αποκλειστικά στην ταινία κινουμένου σχεδίου. Πρόσφατα το φεστιβάλ απέκτησε διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Το φεστιβάλ στεγάζεται σήμερα στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη των Λουζινιάν στην Παλαίπαφο, πλησίον του αρχαιολογικού χώρου λατρείας της θεάς Αφροδίτης. Η μοναδικότητα του Φεστιβάλ να εδρεύει σε γραφικούς χώρους στην ύπαιθρο της Κύπρου, εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Το φανατικό του κοινό αποτελείται από παιδιά, νέους και φίλους του φεστιβάλ κάθε ηλικίας απ΄όλο το κοινωνικό φάσμα, ανάμεσά τους και πολλοί καλλιτέχνες και ξένοι που κατοικούν στην Κύπρο.

Άλλο πλεονέκτημα του Φεστιβάλ είναι ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας του. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου” συνεργάζεται με αρκετά σημαντικά φεστιβάλ του κόσμου όπως το Animafest Zagreb, Holland Animation Film Festival, ANIMATEKA, Interfilm Berlin Short Film Festival, PRIMANIMA, Hungary, Ottawa Animation Festival, Stuttgart Animation Festival κ.α.

Η αποστολή του είναι να προβάλλει ταινίες κινουμένων σχεδίων από την Κύπρο και το εξωτερικό, που διακρίνονται για την αισθητική, την αρτιότητα στην τεχνοτροπία και μια ανθρωποκεντρική θεματολογία. Αποτελεί ταυτόχρονα τη βάση για τη δημιουργία ταινιών κινουμένων σχεδίων στην Κύπρο, ενώ πακέτο ταινιών που προβάλλονται στο φεστιβάλ περιοδεύει σε διάφορους προορισμούς της Κύπρου. Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από διαλέξεις και εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες, ορισμένες με τη στήριξη του προγράμματος Creative Europe Media. Από το 2013 περιλαμβάνεται Κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο επικεντρώνεται σε Κύπριους δημιουργούς.

Το φεστιβάλ ως κύρια πλατφόρμα προβολής ταινιών κινουμένου σχεδίου έχει την επίσημη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνεται κάτω από την αιγίδα της ASIFA Κύπρου (Cyprus Animation Association). Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των μη κερδοσκοπικών οργανισμών View of The World Festival και Hambis Print Making Museum και διεξάγεται συνήθως τον Αύγουστο κάθε έτους.

Απότοκο της έντονης δραστηριότητας του φεστιβάλ, το 2013 ιδρύθηκε το εθνικό κέντρο ASIFA Κύπρου. Η Ίδρυση του Κυπριακού Κέντρου ASIFA πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού ψηφίσματος στο Διεθνή Οργανισμό ASIFA (Association Intérnationale du Film d’Animation), ο οποίος συνδέεται με την UNESCO.

Το Φεστιβάλ στοχεύει να διευρύνει την απήχησή του πέρα από την Κύπρο, να προσελκύσει τόσο μέλη της βιομηχανίας όσο και κοινό από το εξωτερικό, αποτελώντας σημείο συνάντησης για την επιμέλεια και την παραγωγή ταινιών κινουμένων σχεδίων στην περιοχή.