Cyprus Film Days - Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος» είναι το επίσημο διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ κινηματογράφου της Κύπρου και διεξάγεται τον Απρίλιο κάθε έτους. Συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Θέατρο Ριάλτο.

Η προβολή ποιοτικού κινηματογράφου και η επαφή του με το κυπριακό κοινό υπήρξε ο κυριότερος στόχος του Φεστιβάλ από την πρώτη κιόλας χρονιά διοργάνωσής του, το 2003. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος και για το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα “Glocal Images”, καθώς αναμένεται η συμμετοχή ανεξάρτητων δημιουργιών που αναδεικνύουν τους χρωματισμούς μιας τοπικής κουλτούρας και μια ιδιαίτερη προσέγγιση θεμάτων που ενδιαφέρουν την παγκόσμια γνώμη. Την ευθύνη για την επιλογή των ταινιών, τον καταρτισμό του προγράμματος προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων, έχει τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή, η οποία ορίζεται από το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, ενώ την Διεθνή Κριτική Επιτροπή απαρτίζουν κάθε φορά διακεκριμένες προσωπικότητες του κινηματογραφικού χώρου.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποσκοπεί στη διεύρυνση των οριζόντων του εντός των γεωγραφικών συνόρων της Κύπρου και ταυτόχρονα να προσελκύσει τη διεθνή κινηματογραφική βιομηχανία και το διεθνές κοινό, καθιστώντας το, με τον τρόπο αυτό, κομβικό σημείο συνάντησης των τριών ηπείρων που περιβάλλουν το νησί.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει τα ακόλουθα τμήματα:

Glocal Images – Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
Viewfinder – Ματιές στο Σύγχρονο Διεθνή Κινηματογράφο
Παράλληλα Προγράμματα με ειδικές προβολές, θεματικές ενότητες και αφιερώματα στο έργο διακεκριμένων κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο.
Παράλληλες Εκδηλώσεις με εργαστήρια και master classes.

Στο πλαίσιο του Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ απονέμονται τα ακόλουθα βραβεία:

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των € 6,000
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των € 3,000
Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των € 1,000

Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ φιλοξενεί διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου, όπως ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, ο οποίος παρέδωσε masterclass το 2022.